Szülők figyelmébe! Elindult a Gyerekaneten.hu!

Február 11-e a biztonságosabb internet napja! Ennek apropóján  a Nemzeti Média -és Hírközlési Hatóság (NMHH) bejelentette, hogy létrehozza a Gyerekaneten.hu oldalt.  Ehhez kapcsolódóan hozták nyilvánosságra az Internet Hotline jogsegélyszolgálat által készített statisztikákat. Szomorúan konstatálható, hogy emelkedett a gyerekek szexuális kizsákmányolását ábrázoló tartalom. 824 bejelentés összetétele:   2019-ben  276 db a pedofil  tartalom,nagyjából fele ennyi bejelentés -148 db  hozzájárulás nélkül közzétett míg  ,142 db  adathalász tartalom.

A Gyerekaneten.hu oldal március 2-.tól elérhetővé vált.

Az NMHH közleménye szerint az oldal célja,a hogy elmagyarázza, közérthetővé tegye szülők számára a gyerekek által használt digitális világot. Egyúttal felhívja a figyelmet  a veszélyekre,  a kockázatokra, de bemutatja azt is, hogy  mi vonzza a gyereket ebbe a világba. Bemutatja az eszközöket amelyekkel a családban a netbiztonság megvalósítható.

Hozzátették: az oldal az algoritmustól a tényellenőrzésig sok területet feldolgoz, de a legfőbb célja a témaválasztásokkal arra biztatni a szülőket, hogy beszélgessenek a gyerekeikkel azokról a netes kérdésekről is, amelyekre nincs egyszerű válasz. A Gyerekaneten.hu megismerteti  a népszerű közösségi médiaoldalakat , azt is, hogy milyen fenyegetéseket rejt a net, az adathalászattól a zsarolóvírusig, de pl. a netes randizás veszélyeivel is foglalkozik.

A Gyerekaneten.hu oldalon ebben a hónapban kiemelt téma a képmegosztás. Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő annak mérlegeléséhez ad szempontokat, hogy a szülők a gyermekeikről készült képeket hogyan osszák vagy ne osszák meg az online térben, ennek milyen veszélyei lehetnek.

Felhívjuk a Like-all hallgatói figyelmét, hogy szülőként, de fiatalként is nagyon hasznos tartalmakat jegyez az oldal!

2020.03.03.

Vissza