Az OECD előrejelzése a koronavírus várható hatásairól

A Gazdasági Együttműködési és fejlesztési Szervezet legfőbb megállapításai szerint a legfőbb kockázata a járvány terjedésének a tőke - a termékek és az emberek szabad áramlásának az akadályozása lehet.

Ez az üzleti- és fogyasztói bizalom csökkenéséhez, valamint a  termelés lassulásához vezethet. Fontos megállapítás,  Kína meghatározó szerepe a világ GDP-jében, a kereskedelemben és a nyersanyag felhasználásban egyaránt.

Az OECD pozitív forgatókönyve szerint, azaz ha visszaszorítható hamarosan a koronavírus, az első félévben  jelentősen csökken a globális növekedés. Már az év első két hónapjába is jelentős a visszaesés Eszerint a  tavalyi 2,9%-ról 2020-ban 2,4%-ra lassulhat a globális növekedés, az első negyedév pedig visszaesést hoz.

A negatív forgatókönyv szerint, amennyiben a vírus világméretűvé  válását nem sikerül megakadályozni, akkor a globális növekedés akár 1,5%-ra is romolhat. Ebben az esetben a gazdasági hatások a bizalom mellett már a termelés és a fogyasztás lassulásában is megjelenne. Több ország, így kiemelten az euró zóna is recesszióba süllyedhet.

A kínai növekedés 5% alá eshet, a tervezett 6,1%-ról. Ez negatívan érintheti a Kínához több szálon kapcsolódó nemzeti gazdaságokat, mint pl.Japánt, vagy Dél-Koreát.

Az eurózóna a tervezett 1,1 % helyett 0,8 %-kal bővülhet. Olaszország stagnálhat.

Növelik a kockázatot az alábbi tényezők:

Az USA és Kína között már meglévő kereskedelmi feszültség. 

Komoly a bizonytalanság az Egyesült Királyság és az EU jövőbeli kapcsolatával kapcsolatban a Brexit után. 

Ha a lefelé mutató kockázatok megvalósulnak és a növekedés tartósan sokkal gyengébb lesz, akkor összehangolt intézkedésekre lehet szükség a világ kormányaitól. Ezek elsősorban az alacsony jövedelmű gazdaságokat segíthetik, illetve közösen lazíthatnak a költségvetési politikán az országok – véli AZ OECD.

2020.03.02.

Vissza